H1N1

Monday, August 10, 2009

Satu dunia tengah cemas. Wabak Influenza A H1N1 a.k.a Selsema Babi makin parah. Kat M'sia je secara rasmi dgr radio pagi td dah 38 org terkorban.

Kita bukan tak pernah diancam wabak2 lain sebelum ni. Chikungunya, Selsema Burung, Ebola etc pernah kita dengar...tp kesannya takla smpai beribu-ribu berjangkit, beratus-ratus terkorban di seluruh dunia. H1N1 ni lain macam sket....tipu la kalau ada yg cakap dia x kesah. Last week, gi farmasi cari sanitizer...habis, org kat opis cakap, dorang cari topeng muka kat Guardian pun habis so obviously kita semua rasa terancam.

Walaupun nama wabak ni Selsema Babi tp x patut jugak kita nak salahkan Babi....dia pun makhluk tuhan yg diciptakan ada role dia dlm alam ni. Allah cuma haramkan kita makan, sentuh kulit dia etc...kewujudan dia bukan hak kita nak pertikaikan.

Mula-mula wabak ni muncul, mungkin kita pernah dengar teori yg kata wabak ni kena kat org yg consume babi je...now confirm, teori tu salah. Muslim yg diharamkan makan babi pun ramai dah dijangkiti. Kesimpulannya, wabak ni tak kenal siapa. Doa je boleh dipanjat kehadrat Ilahi mudah-mudahan wabak H1N1 ni dpt dibasmi.Nak mintak tolong kat siapa lg pun...hanya DIA maha berkuasa menentukan segala-galanya.

Apapun alhamdulillah, dgr2nya antiviral dah ditambah kat hospital & klinik. Penawar virus ni aku tak sure pulak. Yg penting...kalau rasa ada simptom2 H1N1, cepat2 dptkan rawatan. Langkah pencegahan yg diwar-warkan sblm ni mcm pakai topeng muka, cuci tangan, elakkan tmpt2 yg sesak etc pun cuba2 la praktikkan. Mudah-mudahan kita semua dilindungi Allah.

Okeh...last but not least...sehari dua ni ada beberapa email yg cerita tentang H1N1, ada la yg selitkan beberapa tips nak lawan virus ni. Just to share la kan...mana tau ada manfaatnya...sapa2 yg rasa nak cuba bole cuba...pas tu bg la feedback ek.

Tips 1 : Makan 6 biji apple hijau dan minum banyak jus oren tiap2 hari.

Tips 2 : Minum air kelapa. Ada juga yg cadangkan rendam kurma dlm air kelapa tu utk sejam dua pas tu baru minum & makan kurma tu.

Tips 3 : Minum air sebanyak mungkin.

Tips 4 : Minum 100+ banyak2.

Tips-tips lain kalau ada nnti akan diupdate. Just remember, semua penyakit ada penawarnya kecuali mati...insyaallah penawar H1N1 ni ada dan kita akan jumpa.

2 comments:

zerovendetta said...

Memang menakutkan virus ni..Pandangan saya mungkin virus ini dicipta oleh Allah S.W.T untuk beri kesedaran pada kita semua.Wallahu'alam..

najed said...

yup...setiap yg baik dtg dr Allah, yg buruk dr diri kita sendiri...renung2kanlah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...